fredag 7. juli 2017

Pandemic / Pandemia

Pandemic eller Pandemia som det heter på norsk er et brettspill som ble gitt ut i 2008. Spillet er for 2-4 personer, men det fungerer kanskje best med flere spillere. Spillet er samarbeidsspill hvor alle spillerne spiller mot brettet. Du kan få kjøpt spillet på i Norge for rett under 400 kroner, eller på Amazon til en litt billigere penge. Det finnes flere utvidelses-pakker til spillet, hvor du enten kan spille alene mot brettet, du har flere sykdommer som sprer seg eller du har en bio-terrorist bland medspillerne! 

Om Spillet:
Pandemic spilles på et brett som ser ut som et verdenskart. Verdensdelene er delt inn i farger, blå, gul, rød og svart. Det finnes også kort og klosser i samme farge. Før start trekkes 3 kort fra utbrudd bunken og det settes ut klosser i tilsvarende farge og by som står på kortet. 3 brikker på de 3 første byene, 2 brikker i de 3 neste byene og 1 brikke i de 3 siste byene. Kortene legges så ned i kastebunken. Alle deltakerne får utdelt en person de skal være i starten av spillet som gir den ekstra fordeler underveis i spillet. Eksempler på dette er slik som at du ikke setter ut klosser der brikken står, at en spiller trenger bare 4 kort og ikke 5 for å kurere en sykdom eller at man fjerner flere brikker i et trekk osv. Poenget med spillet er å samle sammen 5 kort i en farge og finne opp en kur for denne fargen - når du har finni opp en kur for alle 4 fargene (sykdommene) har spillerne og ikke brettet vunnet. Hvis du derimot går tom for kort, får for mange utbrudd eller går to for klosser i en farge, vinner brettet. Hver omgang består i at en spiller flytter sin brikke, finner opp en kur, bytter kort eller kurerer byen i tilsammen 4 trekk. Deretter trekker spilleren 2 kort fra en bunke. Disse kortene kan enten være fordelskort som du kan bruke eller kort i de 4 ulike fargene, eller utbrudd kort (dette vil du helst ikke ha). Etterpå trekker du kort fra sykdomsbunken og setter brikker på disse byene. Dersom det er mer enn 3 brikker i en by blir det et utbrudd, og for hvert utbrudd det er nærmer du deg at bretter vinner. Her gjelder det å tenke strategisk og smart i hvordan en spiller, samt at man trenger en liten porsjon flaks!


Vår anmeldelse: 
Pandemic er et av våres favoritt spill. Vi har funnet ut at spillet fungerer godt med spillere med ulik erfaring med brettspill, fordi alle spiller sammen mot spillbrettet. Det er vanskelig å vinne, og det er kun et fåtall av gangene vi faktisk har klart å vinne. Til gjengjeld fører dette til at det blir ekstra gøy å vinne! Og det er ekstra gøy når alle vinner sammen!
Spillet passer nok helst for de litt eldre, i og med at det er litt komplisert. Når du først kommer inn i hvordan det fungerer, så er det derimot rimelig enkelt å forstå hvordan det fungerer.

Dette er absolutt et spill vi vil anbefale. Det er dessverre relativt få samarbeidsspill på markedet, men vi syns Pandemic er et godt laget spill, med mange utfordringer og litt variasjon. De fleste syns spillet er morsomt, og det er et av de første spillene jeg tar frem når jeg har med noen som er nye til brettspill eller med noen som er kjent som veldig dårlige tapere! 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar