fredag 16. november 2018

Gridelwald Vs Voldemort - Fabeldyr 2

Bilderesultat for fantastic beasts 2Vi har vært på kino for å se den siste filmen fra Harry Potter universet: Fabeldyr og hvor de er å finne 2 eller The crimes of Grindelwald. Vi syns filmen har beholdt mange av kvalitetene fra tidligere filmer i Harry Potter universet, skuespillerne er stort sett veldig gode (Spesielt Eddie Redmayne som Newt Scamander spiller bra!). Filme har allikevel et preg av å være en "mellom-film", og fungere nok dårligere som en film i seg selv. Uansett en film som bør sees av alle Harry Potter fan!

"The bad guy" i Fabeldyr 2 er Gridelwald som prøver å ta over makten i trollmanssuniverset. Jeg satt derfor igjen med et stort spørsmål på slutten av filmen - Hva er forskjellen på Grindelwald og Lord Voldemort? Det er jo selvfølgelig mange likhetstrekk mellom de - motstand mot etablerte regimer, glad i mørk magi og et komplisert forhold til Dumbledor, blant annet. Men jeg var nysgjerrig på hva som skilte de. Etter å ha gjort litt research og diskutert litt med andre Harry Potter fans så er dette hva jeg har kommet fram til!


Personlighet:

Voldemort, som kjent fra de tidligere bøkene og filmene fra Harry Potter er en ondskapsfull person tvers igjennom. Grindelwald har en mer sjarmerende personlighet, og på det personlige planet er nok dette en av den største forskjellen mellom de to, og den forskjellen som utgjør mest for filmserien.

Grindelwald er sjarmerende og manipulerende og ønsker å vinne over trollmenn med retorikk og sjarm, mens Voldemort bruker tvang og vold til å vinne over de han ikke liker.

Voldemorts største redsel er død, og det er dette som driver han. Grindewald er derimot mer "modig" på mange måter. Der hvor Voldemort holder seg i bakgrunnen og bruker sine tilhengere til å utføre farlige oppgaver, så er Grindelwald mye mer i ledelsen og en aktiv forkjemper for seg selv og det han tror på.

Deres ulike personlighetstrekk bidrar til at de velger seg forskjellige verktøy - Voldemort bruker Horcruxes, mens Grindewald fokuserer på Hallows. Horcruxes krever at noen blir drept, mens Hallows er mer akademisk-rettet, og deres forskjellige valg på dette viser hvordan personlighetene deres er forskjellige.

Ide/Filosofi:

Bakgrunnen og filosofien bak forsøkene på å ta over makten er også forskjellig fra de to. Selv om de ender opp som onde begge to, så er utgangspunktet og målet annerledes.

Grindelwald vil ta over verden, og spesielt ta kontroll over muggles "for the greater good of the society". Han argumenterer blant annet for at hvis trollmenn har kontroll over verden så kan 2.verdenskrig og atombombene hindres (Grindelwald's storhetstid er lagt til mellomkrigstiden). Grindelwald er lei av at trolldomsverden er skjult og undertrykket av vanlige mennesker som har mye mindre makt enn de, og hans ideologi er at magikere bør styre verden og over vanlige muggles.

Lord Voldemort har en mindre tydelig ideologi enn Grindelwald og mye av det sentrerer rundt Lord Voldemort sine egne maktønsker. En del av ideologien går ut på et sterkt hat mot muggle-born, men mye av dette kommer fra hans følgere og ikke nødvendigvis fra Voldemort selv. Voldemorts mål er ikke at magikere skal ta over verden på samme måte som Grindelwald, men det handler heller om å sørge for at trollmenn er pure-blood og av ren avstemning og, enda viktigere, sørge for at Voldemort får ene-makt over hele verden.


Grindelwald blir forøvrig torturert og drept av Lord Voldemort i Harry Potter and the deathly Hallows i Lord Voldemorts jakt på The Elder Wand. Grindelwald forsøker å lyve til Voldemort som noe av det siste han gjør - kanskje av en for for anger for all ondskapen han har bidratt til i verden!
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar