onsdag 25. oktober 2017

Tokaido brettspill

Tokaido er et japansk inspirert brettspill hvor man spiller reisende og flytter spilleren sin fra den ene siden av brettet til det andre. Spillet ble gitt ut i 2012 og er beregnet på 2-5 spillere. Det tar ca 45 minutter å spille. Tokaido koster ca 450 kroner i norske butikker.

I begynnelsen av spillet så får du utdelt to personligheter og du må velge en av disse. Hver personlighet har ulike fordeler som du kan ta med deg videre i spillet. Du flytter brikken din bortover fra ene siden til den andre siden av brettet. Du kan velge å stoppe hvor du vil, men alle spillerne må innom matstasjonene underveis. Det er alltid den som ligger bakerst som får flytte først, så her er det ingen terninger eller "flaks" som er med å avgjør på like stor måte. Du kan riktignok ha flaks i hvilke kort du trekke og dette kan ha et utslag på poengberegningen.

Som sagt, du velger selv hvor du vil stoppe underveis og det er flere ulike plasser du kan stoppe på. Du kan velge å få mynter, å kjøpe suvenirer, møte personen, få poeng, gi penger til templet eller male et maleri. Hva du velger vil komme an på hvilken personlighet du har, hva du har samlet mye av fra før og hvor andre spillere har plassert seg på forhånd. Du får også ekstra poeng for å være den som først gjør ferdig et maleri, spiser dyrest mat, har donert mest til templet eller samlet flest kort av en type. Det er altså mange måter å samle poeng på.

Min anmeldelse:
Tokaido er generelt et veldig enkelt spill og det er lett å forstå for de fleste. Det mest kompliserte med spillet er de ulike reglene for poeng. Hvert møte gir ulike poeng og flere kort av samme type gir ekstra poeng, så det er til tider krevende å holde tungen rett i munnen. Selv om dette er komplisert så e spillet relativt enkelt, og det er mange ulike strategier du kan velge å prioritere. Det går også an å dobbelttelle poengene på slutten av spillet.

Spillet kan spilles fra 2-5 spillere, men jeg vil anbefale å være flere spillere enn 2. Ved to spillere flytter den som ligger fremst en "nøytral" brikke. Selv om det fint fungerer å spille på denne måten, så blir det vanskelig å inkorporere den nøytrale brikken på en produktiv måte og det ender raskt med at man kun bruker denne for å "ødelegge" for den andre.

Jeg syns generelt at Tokaido er et morsomt spill og det er relativt enkelt å forstå for de fleste. Jeg liker at terningkast ikke brukes for å flytte brikkene, men at dette er noe man må velge taktisk. Dette gjør at spillet er utfordrende og spennende, selv etter man har spilt det noen ganger. Det jeg absolutt elsker mest med Tokaido er utseende på spillet. Det er utrolig fint laget til, alt fra brettet som ser simplistik ut, til de fine "maleriene" man skal lage ferdig. Dette er et av de finere brettspillene jeg har spilt. Jeg vil gi spillet terningkast 8/10.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar